Informatie overTheorie

Theorie examen kan je afleggen vanaf 16 jarige leeftijd. Het is belangrijk om goed te leren voor je theorie examen. Om dit te kunnen doen heb je het juiste lesmateriaal nodig. Er zijn verschillende varianten lesmateriaal. Zo kan je online leren of via een boek. Er zijn proefexamens beschikbaar en er is bijvoorbeeld een luister CD voor leerlingen die moeite hebben met lezen. Autorijschool Reza kan je helpen met het uitzoeken van het juiste boek en/of de juiste CD. Mocht je vragen hebben over de stof, dan kan je ook altijd contact opnemen met je rijinstructeur. Hij zal je helpen de theorie te begrijpen.

Denk jij dat je de theorie voldoende beheerst en wil je graag examen doen? Log dan hier in met je DigID om Autorijschool Reza te machtigen om jouw examen te reserveren. De code voor het machtigen van Autorijschool Reza is: 4539R8

Rijlessen

De autorijlessen bij Autorijschool Reza duren 1 uur (60min). Komt het jou beter uit om altijd lessen van 60 minuten te volgen, wil je een keer 2 uur achter elkaar rijden of wil je meerdere lessen per week nemen om sneller klaar te zijn voor het examen? In overleg met je instructeur is (bijna) alles mogelijk.

Veel mensen vragen zich af hoeveel lessen ze nodig hebben. Deze vraag is vooraf altijd moeilijk te beantwoorden. Het hangt af van de inzet, aanleg en het verkeersinzicht van de leerling. De verschillen tussen leerlingen kunnen groot zijn. De ene leerling heeft genoeg aan 20 lesuren, terwijl de ander er misschien 40 of nog meer nodig heeft.

Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van een leskaart. Op deze wijze krijg je een goed beeld van de vooruitgang en van jouw leerproces. Op de leskaart wordt bijgehouden hoeveel lessen je hebt gehad, welke onderdelen er zijn behandeld en of je de onderdelen voldoende beheerst. Zo kan je duidelijk zien of je klaar bent voor je examen.

Bij Autorijschool Reza krijg je de onverdeelde aandacht en wordt je door één instructeur naar jouw rijexamen begeleid. Alles is erop gericht om jou klaar te stomen voor jouw rijbewijs.

Tussentijdse Toets

De tussentijdse toets lijkt veel op een praktijkexamen. Je kan in tijdens deze toets vast wennen aan de examensituatie. De examinator toetst tijdens een rit van 35 minuten onder meer de beheersing van de auto, kijkgedrag en de bijzondere verrichtingen. Voor de bijzondere verrichtingen kan je zelfs een vrijstelling verdienen voor je echte examen. Dat betekent dat je de bijzondere verrichtingen dan niet meer tijdens je praktijkexamen hoeft te doen.

Na afloop van je tussentijdse toets bespreek je met je examinator waar je nog aan moet werken alvorens je praktijk examen aflegt. Ook hoor je dan van hem of je de vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen krijgt.

Wil je graag een tussentijdse toets afleggen? Bij Autorijschool Reza kijk je samen met je rijninstructeur of dit voor jou verstandig is en wanneer je dit eventueel zou kunnen doen.

Praktijkexamen (B)

Als je gevorderd bent tot een “veilige weggebruiker” met voldoende verkeersinzicht en voertuigbeheersing voor een reële slagingskans, kan je examen doen. Het uitgangspunt is dat alle kandidaten de eerste keer slagen voor hun examen.

Het praktijkexamen bestaat uit een rit van 40 minuten en er wordt 15 minuten de tijd genomen voor de introductie en de uitslag. Je rijdt in dezelfde auto als waar je in hebt gelest, maar nu zit de examinator naast je. Indien je dit prettig vindt, kan de rijinstructeur achterin zitten en meerijden tijdens je examen.

Tijdens het praktijkexamen wordt getoetst of je de auto voldoende onder controle hebt en of je veilig en zelfstandig rijdt.

Het praktijkexamen bestaat uit de volgende onderdelen:

  • ogentest (kenteken lezen op ca 25 meter afstand)
  • voertuigcontrole
  • verkeersdeelneming
  • 2 bijzondere verrichtingen (tenzij je een vrijstelling hebt verdiend in de tussentijdse toets)
  • ca. 10 minuten zelfstandig route rijden

Het examen wordt uiteraard zo spoedig mogelijk aangevraagd waarbij door de instructeur rekening wordt gehouden met de tijd tussen het aanvragen van het examen en het examen zelf. In die tijd dient de kandidaat in staat te zijn om aan de exameneisen te voldoen.

Autorijschool Reza is aangesloten op het elektronisch reserveringssysteem van het CBR.
Hiermee wordt in verleg met jou de examendag en het examentijdstip gepland.

Op de dag van je examen moet je meenemen:
– een geldig theoriecertificaat
– een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart)

Geslaagd!

Gefeliciteerd met het behalen van je rijbewijs!

Om te mogen rijden op de openbare weg moet je eerst je rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis. Dit kan de dag na je examen al geregeld worden. Je hebt de volgende documenten nodig om je rijbewijs aan te kunnen vragen en veilig de weg op te kunnen:

  • Het bewijs dat je geslaagd bent voor je rijbewijs
  • Eén recente kleuren pasfoto
  • Geldig identiteitsbewijs
  • Voldoende geld om leges te betalen
  • Begeleiderspas, indien je deel hebt genomen aan 2ToDrive

In de gemeente Zwolle is de levertijd van een rijbewijs vijf werkdagen. Het is mogelijk een spoedaanvraag te doen. Als de spoedaanvraag voor 14.00 uur binnen is, kan het rijbewijs meestal de volgende werkdag al worden opgehaald. De kosten van een rijbewijs in de gemeente Zwolle kan je hier vinden.